Ted Persson säger att han ger oss en demonstration lik den han själv fick då han åkte till USA för att hämta glasögonen.

Det talas ofta om att folk sitter i kollektivtrafiken och stirrar med tom blick framför sig, men det är ingenting emot vad som kommer att hända om glasögonen slår igenom på allvar.

Fotografen provar också glasögonen. Han tittar rakt mot mig, men ändå inte. Det känns lite mystiskt faktiskt.

Glasögon sätts i alla fall på med två metoder – antingen en snabb nickning alternativt att man klickar till på skalmen.

Google Glass

Kort efteråt får man upp startbilden ”Ok Glass” ovanför näthinnan. Det är smått otroligt. En riktig science-fiction-känsla.

Man kan också justera bilden till var man vill ha den framför näthinnan.

Google Glass har också utrustats med en skallbenshögtalare, vilket innebär att ingen annan ska kunna höra vad man själv hör.

Ljudet är dock lite lågt, vilket möjligen kan bero på eventuella hörselskador i samband med lumpen eller högljudda konserter, men volymen kan i alla fall enkelt justeras uppåt genom att man trycker på glasögonskalmen.

Ted Persson uppger att han använder glasögonen regelbundet för alltifrån att ta emot CNN-sändningar till att lokalisera vart man ska någonstans – så fort man vrider blicken vrider sig också kartan.

Great Works är också i full färd med att utveckla en prototyp-app – så kallat Glassware – åt Absolut Vodka.

– Absolut Vodka har ett så kallat hackathon i helgen dit bland annat Alexandre Ricard, blivande VD på bolagets ägare, Pernod Ricard kommer säger Ted Persson.

Google har inte öppnat någon app-butik för Google Glass ännu, utan planen är att den öppnas nästa år.

Testpiloterna kan dock ladda ned appar som har godkänts av Google som exempelvis Fieldtrip.

Ted Persson har inte fått någon information om när glasögonen kommer ut i handeln, men med tanke på att app-butiken öppnas 2014 förefaller det inte alltför långsökt att tänka sig att det är då startskottet går.

Samsung håller också och utvecklar en lins med liknande teknik och Google Glass har inlett ett samarbete med glasögontillverkaren Warby Parker.

Om glasögonen får fullt genomslag så är det inte så att den smarta telefonen blir oanvändbar, utan den kan man använda som en effektiv kommandocentral för Google Glass.

Användaren kan exempelvis få tidslinjer i mobilen eller glasögonen för allt har man gjort och enkelt välja saker som delas ut till andra som exempelvis filmer, bilder eller annat material:

– Det coola med glasögonen är att man ser vad glasögonbärare ser. Det skapar helt otroliga möjligheter. Inte minst för reklambranschen, säger Ted Persson.

Det är enkelt att ta såväl bilder som att spela in videosnuttar med glasögonen.
Man säger bara ”OK Glass” och  ”Take a Picture” eller ”Record a Video”.

Här var det dock lite intressant eftersom glasögonen inte reagerade när jag sade det sistnämnda med lite brytning från min gamla göteborgska.

Ted Persson berättar att då man befinner sig i San Francisco går folk runt med glasögonen och det har blivit lite av en statussymbol för ”geeks”:

– Det är fortfarande lite Segway-känsla över det hela eller som när Ericsson kom med sina jättemobiler på 1980-talet, säger Ted Persson.

Glasögon har kommandon som ”Get direction to” eller ”Make a videocall to” och sedan säger man personens namn.  I det här fallet Ola Persson, som delar lokaler med byrån.

Det går inte helt smärtfritt, men Ola Perssons ansikte dyker till slut upp mitt framför näthinnan.

Glasögonen gör också att man hela tiden kan vrida runt bilden i takt med att man vrider huvudet. Det vill säga glasögonen följer hela tiden användarens blick:

– Man kan exempelvis sätta dem på barn för att ta del av deras värld eller varför inte på en hund, säger Ted Persson.

Det går också att ta reda på allt mellan himmel och jord med Google Glass.

Ted Persson demonstrerar det hela genom att säga till glasögonen ”how do u say chicken in Japaneese”. Det dröjer någon sekund och sedan kommer svaret.

Det finns också klassiska exempel där man först frågar hur gammal Barack Obama är och därefter inte ens nämner hans namn, utan endast frågar vad hans fru heter och får svaret.

– Här kanske Google måste utveckla någon diskret funktion så man kan kolla upp något under ett möte utan att någon annan hör det, säger Ted Persson.

Han menar att om glasögonen verkligen får fotfäste och inte betraktas som något töntigt kommer Google Glass att förändra så gott som allt:

– Det kommer att dyka upp nya appar hela tiden. Så vi har bara sett början, säger Ted Persson.

Resumés test av Google Glass – betyg 1-5
Helhetsupplevelse: 4
Användarvänlighet: 5
Utseende: 4
Funktion: 4
Utbud: 3 (Google har inte använt någon officiell app-store ännu för Google Glass)