"En stor del av ansvaret för den kjöllerska journalistiken faller på hennes mångårige chef på ledarredaktionen, DN:s nuvarande chefredaktör Peter Wolodarski.”, skrev Gellert Tamas i en artikel i Aftonbladet häromdagen.

Bakgrunden handlar om den omfattande kritik som Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” utsatts för efter att en felaktighet redan har kunnat konstateras i boken (krögaren Erik Videgård hade ingen bostadsrätt att sälja, utan endast en hyresrätt) samt såväl UG:s Janne Josefsson som olika SR-reportrar hävdar att det finns en rad ytterligare fakta fel i boken.

Janne Josefsson menar bland annat ett citat som han har uttalat i samband med en debatt på Publicistklubben har satts in i ett felaktigt sammanhang, medan bland annat SR-reportern Daniel Velasco menar att Hanne Kjöller har inte mindre än fem faktafel om hans mångfaldigt prisbelönta dokumentär ”Den fastspända flickan.”

Gellert Tamas har ytterligare spätt på kritiken mot Hanne Kjöller efter att ha specialstuderat en ledare om Husby-kravallerna från den 24 maj.

Han tar upp att hon hävdar att Husby har legat i medieskugga och bygger det på en sökning i arkivet Presstext, men problemet är att många av artiklarna handlar om andra orter i Sverige som också har Husby i sitt namn – endast 376 av 1 176 artiklar handlade verkligen om området Husby, där kravallerna pågick, enligt Gellert Tamas.

Han tycker också att mycket av felet ligger hos DN:s förre chef för ledarredaktionen, Peter Wolodarski.

”Han underlät inte bara att att bygga in sedvanliga redaktionella kontrollmekanismer, han frångick dessutom grundläggande publicistiska regler i sitt försvar av Kjöllers återkommande misstag. När jag exempelvis, utifrån de pressetiska reglerna, krävde en rättelse av Kjöllers påhittade citat vägrade Wolodarski en rättelse med motiveringen att det skulle bli ”obegripligt för läsarna.”

Peter Wolodarski vill dock inte besvara kritiken, utan hänvisar till DN:s nuvarande chef för ledarredaktionen Johannes Åman.

Jo, men kritiken är direkt riktad till dig och har ju att göra med när du var chef för ledarredaktionen?
Det blir ju konstigt att få honom att besvara kritik som är direkt riktad mot dig så att säga.

”Många vill att jag ska kommentera allt möjligt… Johannes är Hannes chef och bör få en chans att svara.” skriver Peter Wolodarski i sitt i svar på vår förfrågan.

Resumé har sökt Johannes Åman.