Resumé har tidigare rapporterat om SR-medarbetarnas öppna brev till Hanne Kjöller om nya faktafel  i boken ”En halv sanning är också en lögn”.

SR:s reporter Mari Forssblad, menade att Hanne Kjöller i tre års tid har påstått att ”Stefan” inte har haft hjärnhinneinflammation trots att två specialister i neurologi kommit fram till just det.

”Varken läkare, specialister eller försäkringskassan har ifrågasatt Stefans diagnos. Den enda som ifrågasätter är Hanne Kjöller”, skriver hon.

Fallet ”Stefan”, eller som han egentligen heter William Hemberg, har kontaktat Resumé.

Han tycker att det är dags att vanliga personer som tas upp i boken får ge sin version av det hela.

Han överväger att stämma Hanne Kjöller för förtal:
– Jag håller på och försöker att få tag på en advokat. En annan variant är ju en grupptalan, säger William Hemberg.

Han tänker också kräva att hans kapitel plockas bort ur boken.

– Hon mejlade mig i vintras och sade att hon skulle ge ut sin bok. Jag skrev att om hon skriver något lögnaktigt om mig i boken så stämmer jag henne. Det var därför hon valde att kalla mig ”Stefan” i stället, säger William Hemberg.

Han tycker att det mesta i diskussionen om Hanne Kjöllers bok har handlat om journalistiska principer, men han tycker att vad som glöms bort är hur privatpersoner drabbas av vad han anser är rena felaktigheter.

– Hon får mig att framstå som en person som ljuger om sin sjukdom och utnyttjar systemet, men jag vill inte ha den stämpeln som Hanne Kjöller målar upp av mig i boken. Hon refererar till sin bok som att allt är sant bara för att det står i den, men det behöver ju inte vara sant för det, säger William Hemberg.

Han berättar att han lider av en kronisk huvudvärk sedan sju år tillbaka och att han är sjukskriven till 50 procent.

– Jag kan vara uppe ett tag och göra saker, men sedan måste jag lägga mig ned. Ju mer jag själv kan styra och planera mitt liv desto bättre fungerar det. Nu tar boken massa energi från mig och jag behöver verkligen inte den skiten, säger William Hemberg.

Han berättar också att han själv har sagt att läkarna inte hittar något på proverna, men är ändå övertygade om att han lider av just hjärnhinneinflammation.

– Hanne Kjöller lyssnar ju inte på vad läkarna säger utan gör en egen diagnos bara för att hon varit sjuksköterska, säger William Hemberg.

Han tar också upp att hon påstår att han dyker på eftermiddagarna.

– Jag har ju berättat att jag är sjukskriven till 50 procent och det gör att jag kan göra massa saker, men min sjukdom gör att jag inte orkar hålla på hur länge som helst. Jag måste lägga mig och vila efter ett tag, säger William Hemberg.

Hanne Kjöller vill inte kommentera William Hembergs påståenden.
– Det första jag gjorde var att göra en otroligt noggrann publicistisk, juridisk och etisk värdering och valde att anonymisera alla personer som kunde bedömas lida skada av om deras namn nämndes i boken, säger hon.

Hon räds heller inte en eventuell domstolsprocess.
– Jag har kommenterat de här frågorna dygnet runt under tre veckor nu och om någon känner sig förorättad och vill stämma mig så får de göra det, säger Hann