Dela sidan:

Det är biograferna Bio Rio i Stockholm, Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg som börjar med märkningen som sker i samarbete med WIFT (Women in Film and Television) och Rättviseförmedlingen.

– Vi kommer nu att börja A-märka film som har minst två stycken kvinnliga karaktärer som någon gång pratar med varandra om något annat än män, säger Ellen Tejle, föreståndare på Bio Rio i Stockholm till SRs Kulturnyheterna. 

Stämpeln, som kommer att användas filmaffisher och program, visar att filmen klarar det så kallade Bechdel-testet.

Testet går ut på att det ska gå att få ja på frågorna:

  • Har filmen minst två kvinnoroller?
  • Är rollerna namngivna?
  • Pratar med varandra om någonting annat än män? 

Ellen Tejle har jobbat med projektet ett år och hoppas att fler aktörer hakar på.

– Så många som möjligt. Absolut distributionsbolag, produktionsbolag, filmare, filmfestivalen, recensenter, filmkonsulenter och den heter ju också approved för att den ska kunna användas internationellt, säger hon till Kulturnytt.


Dela sidan: