Dela sidan:

Boken ”Invandring och mörkläggning – en saklig rapport från en förryckt tid””, skriven av journalisten Gunnar Sandelin samt etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg och utgiven av Debattförlaget, kritiserar invandringen med samma argument som Sverigedemokrater.

I gårdagens DN fanns en annons för boken – vilket väckt upprörda känslor i sociala medier.

Statsvetaren Ulf Bjereld är en av kritikerna. I sin blogg skriver han:

”Annonsens utformning uttrycker en ovilja och ett motstånd mot det som uppfattas som främmande och annonsen blir därför främlingsfientlig. Min slutsats blir därför följande: Jag skulle inte ha publicerat annonsen.”

Journalisten och debattören Helle Klein kallar det en ”rasistannons”, och kräver en ursäkt av DN. Journalisten Alexandra Pascalidou menar att det är en annons "i den rasistiska propagandans tjänst".

I en artikel i på DN.se motiverar chefredaktören Peter Wolodarski publiceringen. Han säger att han gjorde en faktakoll innan och att bedömingen är att det rymdes inom ramen för vad en debattör bör kunna framföra.

– Skulle liknande annonser börja inkomma med regelbundenhet till DN kan bedömningen bli en annan. Men i detta fall valde vi att hålla fast vid principen att låta så många röster som möjligt komma till tals, säger Wolodarski.

Övriga branschnyheter från helgen:

Fredag:

Ny Idol-säsong i TV4
Det blir ytterligare en säsong av Fremantle-producerade Idol i TV4, till våren. Juryn med Anders Bagge, Laila Bagge Wahlgren, samt Alexander Bard får förnyat förtroende.

Reklamlegendar i rätten
Charles Saatchi
, grundare av storbyråerna Saatchi & Saatchi och M&C Saatchi, fotograferades i somras när han tog strypgrepp på sin maka, tv-kocken Nigella Lawson. Nu är fallet uppe i rätten.
”Det som egentligen hände var att någon gick förbi med en väldigt söt bebis i en barnvagn. Jag sa: "Jag ser fram emot barnbarn" och då tog han tag i min hals. Han sa: "Jag är en den enda person du ska bry dig om. Jag är den enda som ska ge dig njutning". Det var det som hände”, sa Nigella Lawson i rätten, enligt Female First. 

Lördag:

Gavagai raggar kapital
Det har blivit allt hetare att analysera sociala medier. Det har det svenska företaget Gavagai, som samlar in enorma mängder data från internet, tagit fasta på. Nu raggar företaget, som värderas till 200 miljoner kronor, 15 miljoner i riskkapital, enligt Dagens Industris podcast Digitalpodden.

Tre Grand Prix till Sverige i Eurobest
Sverige tog tre Grand Prix i reklamtävlingen Eurobest. Bakom samtliga dess kampanjer (2 för Volvo Trucks och 1 för E.On) låg Forsman & Bodenfors. Läs mer om succén i ”reklam-EM” i separat artikel på Resume.se.

Söndag:

Filip & Fredrik gör ”drömprogram”
Kanal 5-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson startar efter årsskiftet inspelningen av ett nytt program, i samarbete med regissören Axel Petersén. Teamet spelar in i USA och programmet ska handla om Filip Hammars drömmar, enligt Aftonbladet.

Ser fram emot ett ”medialt kollo”
Sarah Dawn Finer, en av de tre programledarna i ”Musikhjälpen i P3, som drar igång i dag måndag,  ser upplägget med livesändning i 144 timmar i syräck i en ”bur” som ett "medialt kollo", där man är påpassad hela tiden, enligt TT.
– Det liknar en turnébuss som står still, där det hela tiden kommer in band och har efterfest, spelar en låt och sen går igen, säger hon.
Övriga programledare är Kodjo Akolor och Emma Knyckare. Årets tema för insamlingsprogrammet är mödravård.

Delar ut ”sur geting”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson delar i sin blogg ut en ”sur geting” till läget på arbetsmarknaden för journalister:
”Tuffare arbetsmarknad för journalister nästa år, enligt Arbetsförmedlingen, och lokaltidningarna i Skånemedia skär bort 20 tjänster samtidigt som Svenska Dagbladet lägger ut mer produktion externt och dubblar sparpaketet till att kapa 30 tjänster. Dagens Nyheter vill också byta ut personal och Talentum stäms av Svenska Journalistförbundet för påstått brott mot MBL under en omorganisation. Mediebranschen är i omställning och den förändringen kan ibland upplevas som brutal.”, skriver Mattsson.

Oenighet om Snowden
Edward Snowden
kan komma att höras via videolänk av Europaparlamentet som vill få en tydligare bild av säkerhetstjänsternas sätt att arbeta. Men den konservative brittiske ledamoten Timothy Kirkhope opponerar sig mot att höra Snowden eftersom ett sådant framträdande skulle vara ”provokativt och möjliggöra för Snowden att ytterligare äventyra säkerheten i och omkring Europa”, enligt The Guardian.

Russel Brand ställer in Sverige-gig
Ståupp-stjärnan och medieprofilen Russel Brand ställer in sitt slutsålda gig på Cirkus i Stockholm på grund av sjukdom. Arrangören Live Nation beklagar, enligt Aftonbladet.Dela sidan: