Dela sidan:

Zandra Lundberg som hårdlanserats av Aftonbladet gör sin sista dag på kvällstidningen den 17 januari.

Vad menar du med att det är din ”jävla skyldighet” att sluta?
– Jag har jobbat i fyra år år och börjar känna att jag kan det jag gör. När då hundratals, kanske tusentals, unga med journalistdrömmar bara kan fantisera om en liknande tjänst som min är det inte mer än rätt att jag lämnar platsen åt någon som verkligen vill ha den. Jag vill inte sitta och såsa bort tid och vara halvless på det jag gör bara för att det är schysst att ha en fast tjänst och någorlunda rimlig månadslön.

Hur vill du sammanfatta din tid på Aftonbladet?

– Min tid på Aftonbladet har ibland varit alldeles underbar när saker och ting gått min väg, och ibland alldeles fruktansvärd då jag har legat i en hög i min säng och gråtit för att jag känner att jag inte duger någonting till.

Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag frilansa, förhoppningsvis bli bästsäljande författare, prisbelönt krönikör och skriva en fantastisk blogg. Skiter det sig så har jag i alla fall prövat och då kan jag dö lycklig.

Vad tycker du om nöjesjournalistiken generellt? Vad är bra och vad kan göras annorlunda?

– Det är tidvis frustrerande att jobba med nöjesjournalistik i dag, många kända personer man verkligen tycker är spännande och vill komma in på livet är kontrollerade av pressmänniskor som styr och ställer över deras liv så till den milda grad att de knappt vågar öppna käften. Det är princip bara det gamla gardet: Ingvar Oldsberg, Lill-Babs, Siw Malmkvist, Leif GW och sånt folk som vågar svara i telefon och säga vad de tycker, tänker och känner. Och de kan man ju inte ha intervjuer med vareviga dag. Då blir det bara Leif GW hit och Leif Mannerström dit av alltihop och det är jäkligt trist. För jag antar att det finns människor som är intresserade av annat än vad just de två har att säga om tillvaron.

– Jag tror att det är viktigt att låta nöjesjournalistiken vara underhållning. Allt kan inte alltid bara vara allvar, vi människor behöver få några klacksparkiga rader till livs då och då annars blir vi sjuka i huvudet av alla viktigheter inom politiken och allt elände i världen.

Skriver du en bok nu, alltså? Vad handlar den om i så fall?

– Så fort jag köpt en dator så ska jag börja skriva en tragikomisk bok om en kvinna som tror att hon kämpar framåt men egentligen bara förstör allt på precis alla fronter. Ja, det handlar om mig själv.

Fakta/Zandra Lundberg

Ålder: 26
Bor
: På 40 kvadrat i Enskede.
Uppvuxen:
I ungefär tio olika lägenheter i Mariehamn, på Åland.
Familj:
Sambon Christian.
Karriär i korthet:
Började som nöjesreporter på Ålandstidningen när jag var 16. Blev allmänreporter på Ålandstidningen. Fick jobbet som chefredaktör för Nöjestidningen XIT. Började på Aftonbladet 2010.
Största händelsen för dig på Bladet: När jag fick skriva min första krönika.
Framtidsdrömmar: Kunna försörja mig på mitt skrivande, skaffa en hund, gifta mig, bli yogalärare. Få lugn och ro i kroppen.Dela sidan: