Hans Blix, Paolo Roberto, Ellinor Persson, Robert Karjel och Annika Östberg. Dessa har utsetts till Årets Bästa Talare av Talarforum.

Paolo Roberto vinner inom kategorin Årets talare 2013, Man.
Motiveringen för Paolo Roberto lyder:

”Han har alltid brunnit för samhällsfrågor och särskilt för de medborgare som har det mindre väl förspänt. Med utgångspunkt från sin egen bakgrund ger Paolo föreläsningar som inger mod, fightingspirit och insikt om att det är vi själva som har makten att förändra våra liv.”

Priset går till de föreläsare som Talarforums kunder tycker har varit allra bästa under det gångna året – tusentals personer har röstat på Talarforums hemsida.

– Trots att jag länge varit en väldigt framgångsrik mediepersonlighet, företagare och författare så möter jag fortfarande ibland en del fördomar och tveksamhet kring om en gammal buse och boxare kan vara en bra föreläsare. Genom det här priset så kommer fler att förstå att det är just min bakgrund som gör föreläsningarna så intressanta, säger Paolo Roberto i en kommentar.

TV-personligheten Ellinor Persson vinnar inom Moderator-kategorin.

Motiveringen lyder bland annat:
”Nu arbetar Ellinor som moderator på heltid och är känd för sin unika förmåga att få folk att slappna av och öppna sig.” 

– Priset är som ett bevis på att det lönar sig att inte lämna något åt slumpen. Att ta tid på sig och vara mycket noggrann i sitt arbete som moderator, säger Ellinor Persson i en kommentar.

Vinnarna utsågs på Talargalan på Berns i Stockholm under onsdagskvällen.

En nyhet för i år är att Talarforum delar ut Årets Talare – Hederspris.

Priset går till person som under en längre tid haft ett ”agerande som har påverkas människors liv långt utanför sin egen radie” och som har tagit sig att dela med sig av sina erfarenheter. 

Årets Talare Kvinna går till Annika Östberg.

Talarforums motivering lyder: ”Få föreläsare kan beröra sina åhörare som Annika Östberg….Annika talar utifrån sina erfarenheter av att ha dömts för ett dubbelmord och avtjänat sitt på ett av Amerikas mest välbevakade fängelser.”

Hon tar bland annat upp hur hon har lyckats försona sig med sitt förflutna och även kunnat förlåta sig själv.

På frågan vilken egenskap hon som föreläsare är mest stolt över blir svaret:
– Jag får ofta höra av folk som lyssnat på en av mina föreläsningar att de sedan har hittat sin egen styrka, att de tittat på sina egna problem i ett annat ljus, säger Annika Östberg.

Hans Blix vann det nyinstiftade hederspriset.

Talarforum grundades 1995 erbjuder idag över 8 000 föreläsare, moderatorer, underhållare och utbildade.