Dela sidan:

– Det är klart att det blir viss tyngd och spridningseffekt när Melinda Gates med 442 000 följare länkar och hashtaggar kampanjen, säger Thomas Frostberg, en av initiativtagarna till Tacka Nej tillika ekonomisk krönikör på Sydsvenskan.

Allt började i samband med att den Internationella Kvinnodagen närmade sig år 2011.

– Jag tänkte varför skriva ännu en krönika om hur det är ställt med jämställdheten. Varför inte göra något i stället, säger Thomas Frostberg.

Han valde att utmana det skånska näringslivet att komma med jämställdhetslöften och som motprestation skulle han vägra medverka i för mansdominerade paneler.

Reaktionen lät inte vänta på sig.
– Jag fick exempelvis kommentarer som att man inte har råd att avstå från uppdrag, säger Thomas Frostberg.

Han själv, Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård, Fredrik Wass och Marcin de Kaminski valde då att dra igång Tacka Nej-kampanjen.

Listan har idag hundratals personer – alltifrån före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till Per Eriksson rektor vid Lunds universitet.

I Norge valde man att dra igång ett liknande upprop den 8 mars i år, men nu har alltså Melinda Gates propagerat för kampanjen.

– Det är inte bara att hon går ut, utan hon retweetas så det hela har spritt sig som ringar på vattnet, säger Thomas Frostberg.

Han är tjänstledig på deltid under våren för att skriva en bok om filantropi och det var i samband med detta som han kom i kontakt med Bill & Melinda Gates Foundation.

– Vi har diskuterat initiativet i de diskussioner som har kommit upp, säger Thomas Frostberg.Dela sidan: