Dela sidan:

TV4-gruppen med vd Casten Almqvist i spetsen meddelade tidigare idag att man drar ned lokal-tv-verksamheten med 140 tjänster.

Bonniers nye vd, Tomas Franzén, är övertygad om att det är rätt väg att gå.
– Från ett ägarperspektiv så delar vi den bedömning och prioritering som TV4 gör. TV4 är en kommersiell aktör och vi befinner oss i en föränderlig och starkt konkurrensutsatt TV-marknad. Då måste man göra vad som krävs för att ha handlingsfrihet, säger Tomas Franzén.

TV4:s stora neddragning av lokal-tv-verksamheten innebär att 140 tjänster försvinner och att cirka 25 reportrar ska bevaka hela landet.

Hur ska TV4 kunna leva upp till mångfaldskravet nu?
– Vi vill ha kvar ambitionen att kunna vara ett bra tv-hus och erbjuda hög journalistisk kvalitet. Men vi måste ha resurserna som krävs för det, säger Tomas Franzén.

Han ska TV4 kunna behålla budskapet ”En del av Sverige”?
– Vi ersätter vårt inrikesnät med 30 korrar i landet och vår bedömning är att vi fortfarande kan vara en del av Sverige, säger Tomas Franzén.

TV4:s profilerade ekonomireporter Jens B Nordström efterlyser visioner om vad Casten Almqvist ska göra i stället. Hur ser du på det?
– Det får du ta med TV4, men vad jag kan säga är att jag delar deras uppfattning att det här tyvärr är en nödvändig åtgärd om än en väldigt smärtsam sådan. Det här är något av de tuffaste sakerna man kan göra som ägare och ansvarig för verksamheten.

Men rimmar inte neddragningsbeskedet illa med att TV4 gör miljardvinster?
– Det är ingen hemlighet för någon att linjär tv står inför stora utmaningar framöver. Tv-tittandet förändras i rask takt och och TV4 måste möta konsumentens förändrade behov.

Han menar att det är bara att titta på den tillgängliga statistiken så ser man vilken verklighet som TV4 snabbt måste anpassa sig till.

Du har knappat hunnit tillträda som Bonnier-vd. Det måste ändå kännas som en ganska speciell start?
– Det är oerhört tufft och tråkigt, men verkligheten är dessvärre vad den är. Vi är i en konkurrensutsatt bransch och har inte 4,5 miljarder kronor i licensintäkter att hysta in, säger Tomas Franzén.

TV4 har fattat ett så kallad preliminärt inriktningsbeslut. Det formella styrelsebeslutet fattas först inom ett par veckor, enligt Bonniers kommunikationschef David Salsbäck.Dela sidan: