Dela sidan:

Magainslegendaren Gunny Widell, farmor till medieprofilerna Hanna Widell och Amanda Schulman, har somnat in.

Gunny Widell var en lysande stjärna inom tidskriftsbranschen med stora framgångar som chefredaktör för Bonnier-magasinen Min Värld, Husmodern, Vecko-Journalen, Vecko-Revyn, Året Runt, Viva, Damernas Värld och Sköna Hem.

Hon gjorde bland annat en bragdartad insats med Veckorevyn som gick från kris till succé under hennes ledning.

1981 vann Gunny Widell också Stora Journalistpriset för att hon "med säker känsla för materialet framgångsrikt förnyat en underhållningstidning för en ung publik".

Det var även Gunny Widell som på ett tidigt stadium såg Amelia Adamos potential.

– Hon gav mig chansen som redaktionschef på Veckoreyn 1980 när jag var helt oprövad, och precis hade blivit tvåbarnsmamma, säger Amelia Adamo som beskriver samarbetet med Gunny Widell som ett "äktenskap".

– Hon var vansinnigt kunnig, och mycket spännande och excentrisk som person. Hon lärde mig att man gör en tidning med "hjärtat, magen och skötet, inte minst”. Hon var väldigt generös med sina kunskaper och sin person och lärde mig otroligt mycket när det gäller att överraska och våga mera. När jag lämnade henne för Aftonbladet var det som en skilsmässa, men vi behöll kontakten och och sedan efterträdde jag henne på Veckorevyn 1991, säger Amelia Adamo.

En rolig anekdot var när Gunny Widell ringde Amelia Adamo och bad henne att förbarma sig över hennes barnbarn, Hannah Widell.

– Gunny ringde till mig och frågade om jag kunde hjälpa mig med en sak. Hon sa att hon hade ett struligt barnbarn som inte ville gå i skolan. "Kan hon inte få vara på Veckorevyn", frågade Gunny. Och så blev det, Hannah kom in som 16-åring och gjorde ett kanonjobb.

Gunny Widell var mycket vital på ålderns höst och ständigt engagerad i tidningsfrågor. Med sitt karaktäristiska, brinnande engagemang kom hon ständigt med tips och råd.

– Hon var behjälplig långt upp i åren hon släppte aldrig det där med tidningar. Hon spred sina gracer även utanför Bonnier när Bonnier inte längre använde henne, säger Amelia Adamo.

Begravningen hålls i Katarina Kyrka den 4 juni.Dela sidan: