Dela sidan:

- Det var väl ganska väntat att han skulle komma in med att han stod överst på listan. Om han hade stått längre ned på listan hade jag inte ens brytt mig om att skriva Aftonbladet-artikeln, säger Dan Josefsson.

Hans artikel i Aftonbladet hade rubriken "Bluff på agendan" och skulle visa att Lars Adaktusson har motverkat granskande journalistik under mer än ett decennium.

Lars Adaktusson svarade med att ge Dan Josefsson en undervisning i förtalsfrågor.

- Det är häpnadsväckande att mannen går och skramlar om lagbrott. Det här en politik som man slutade med på 50- och 60-talet. Det här handlar självklart inte om något förtal, utan vi talar om en person som har ett politiskt uppdrag och han framställer det hela som ett omotiverat påhopp, säger Dan Josefsson.

Han är fundersam över vilken roll Lars Adaktusson egentligen ska spela i EU – den "grävande" journalisten, politikern eller rentav pr-konsulten - Lars Adaktusson tillbringade exempelvis ett halvår på Kreab.

Hur ser du på att Lars Adaktusson gav svaret att han inte ville ge några intervjuer angående din kritik utan skulle hänvisa till ett eget skriftligt svar?
- Det är ett extremt ovanligt förhållningssätt för journalister. Hur skulle det exempelvis se ut om Janne Josefsson inte svarade på frågor när han själv kräver intervjuer av makthavare, säger Dan Josefsson.

Lars Adaktusson ställer sig frågande till kritiken om hans trovärdighet.
-Jag vet inte i vilken mån Josefson har arbetat med nyheter, själv har jag jobbat 20 år på SVT och åtta år på Ekoredaktionen. Hela tiden har utgångspunkten varit att nyhetsjournalistik ska vara
granskande och ansvarsutkrävande, säger Lars Adaktusson.

Han menar också att om han som reporter eller programledare inte hade levt upp till de redaktionella kraven hade han snabbt blivit bortplockad av chefer och ansvariga utgivare.

Dan Josesson tycker ändå att Lars Adaktusson gång på gång har haft svårt att bestämma sig för vilken roll som han ska spela.

- Han fick mycket högre lön när han gick från Agenda till TV8, men fick inte med sig tittarna. Han tyckte också att han inte hade tillräckligt med resurser till research på TV8 och då gick han ju ut med en debattartikel om att public service-pengarna även måste gå till kommersiella kanaler. Det är rätt magstarkt, säger han.

Han menar också att Lars Adaktusson fick en identitetskris efter att halvår på Kreab och gav sig tillbaka till journalistiken.

- Han måste förbanna sig själv för att han lämnade Agenda och SVT, men att gå tillbaka på det viset är en ganska ovanlig manöver, säger han.
En Lars Adaktusson med pr-hatten på sig kan få mest genomslagskraft i parlamentet, resonerar Dan Josefsson.
- Som pr-konsult kan du bli oerhört mycket mer intressant om du är en EU-parlamentariker jämfört med som journalist, säger han.

Dan Josefsson tycker att det är anmärkningsvärt att Lars Adaktusson i repliken på Aftonbladet-artikeln inte dementerade kritiken om att han är kritisk mot homosexuella. Josefsson menar att den enkla förklaringen till det är att det så många på SVT som vet att det verkligen förhåller sig på det viset.

- Han använder ordet homokritisk. Jag skulle vilja att Adaktusson förklarade det ordet, säger Dan Josefsson.

Adaktusson kontrar:
- Josefsson kör med omvänd bevisföring. Han anklagar mig utifrån lösa rykten och kräver att jag ska bevisa min oskuld. Så går det till i diktaturer, hos oss är det den som åtalar som ska bevisa att den anklagade är skyldig, säger Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson menar att han företräder ett parti som står för varje människas unika värde oavsett sexuell läggning, kön och nationalitet eller religion.

- Diskriminering i alla dess former är avskyvärd. I Europaparlamentet hoppas jag få vara med och sätta tryck på länder som Ryssland och Uganda där HBTQ-personer är utsatta för fruktansvärda övergrepp. Liksom Alf Svensson kommer jag att rösta för åtgärder som motverkar diskriminering av HBTQ-personer i EU, säger Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson menar att Dan Josefssons angrepp säger mer om honom än han själv och uppger att han har riskerat livet i Bosnien, rapporterat från överfulla flyktingläger och svåra naturkatastrofer och bevakat människor i misär på Västbanken och i Gaza.

-För mig handlar allt detta om journalistiskt fotarbete och granskning av svåra förhållanden. Det är så långt från pressmeddelanden och välputsade skor man kan komma, säger Lars Adaktusson.Dela sidan: