Den feministiska aktionsgruppen Femen hade planerat kuppen i drygt en vecka.

På deras kroppar stod det bland annat ”Lobbyists go home” och "Ojnare rebel", som en protest mot mot bolaget Nordkalks kontroversiella gruvdrift på norra Gotland. Gruppen ville uppmärksamma den hotade Ojnareskogen.

– Syftet var att rikta oss till personen med mest makt i Sverige och Almedalen som skulle kunna påverka den gruvboom som pågår nu, säger Jenny Wenhammar till Aftonbladet.

Femen-aktivisterna greps av Säpo och poliser och fördes till polishuset i Visby. Jenny Wenhammar släpptes klockan 23, men de tre andra kvinnorna, två från Frankrike och en från Spanien, anhölls i natt, uppger TT.

– De sitter fortfarande kvar eftersom de lyckades ta sig innanför avspärrningarna och ta av sig tröjorna, vilket inte jag lyckades med, säger Jenny Wenhammar till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt menade från scenen att Femen-kuppen var ett tecken på yttrandefrihet, men samtidigt var han kritisk mot tendensen på bristande respekt och att störa politiska möten.

– Jag tycker att hans tal inte visade respekt för människor som lever på Gotland och vill rädda Ojnareskogen och dricksvattnet, säger Jenny Wenhammar till Aftonbladet.