Medan Expressen har reportern på plats i Kassem Hamadé på plats i krigets Gaza väljer Aftonbladet att följa händelseutvecklingen från redaktionen i Stockholm.

Artiklar om Gaza hamnar långt ner på sajten och källorna i artiklarna är inte sällan från nyhetsbyråer och andra medier som har utsända på plats i regionen. 

– Vi följer utvecklingen i Gaza noggrant, rapporterar om den varje dag. Av flera skäl, bland annat säkerhetsläget, har hittills gjort att vi avstått från att resa till Gaza. Men vi omprövar ständigt den här typen av beslut, säger redaktionschefen Marica Finnsiö till Resumé.

Hur bedömer ni konflikten nyhetsvärderingsmässigt just nu?
– Den är bland de viktigaste vi har att bevaka just nu. Det råder ingen tvekan om det. Konflikten engagerar också våra läsare mer än till exempel flygkraschen i Ukraina.

Borde inte Sveriges största nyhetssajt kunna erbjuda läsarna direktrapportering från Gaza?
– Vi samarbetar med VG och är på så sätt på plats, via deras medarbetare. För våra läsare är det viktigast att vi rapporterar - inte att vi är på plats.

Anser ni att det går att göra en fullvärdig bevakning utan folk på plats?
– Ja. Men självklart har egen närvaro betydelse, i synnerhet när det gäller att prata med folk på plats. Hittills har vi löst det på annat sätt. Vi följer utvecklingen noga och kommer säkerligen att åka dit, men när kan jag inte säga nu.