Medan flera av de stora nyhetsmedierna har utsända i Gaza har Aftonbladet har än så länge valt att inte skicka ner några journalister till den krigshärjade regionen. Redaktionsledningen hävdar att händelseutvecklingen är högt prioriterad och läsarna får information via tidningens samarbete med norska Verdens Gang.

– Vi följer utvecklingen i Gaza noggrant, rapporterar om den varje dag. Av flera skäl, bland annat säkerhetsläget, har hittills gjort att vi avstått från att resa till Gaza. Men vi omprövar ständigt den här typen av beslut, sade Aftonbladet redaktionschef Marica Finnsiö till Resumé i går.

Aftonbladets frilansande journalist Staffan Heimerson befinner sig på reportageresa i Englnad när Resumé når honom. Samtidigt som han poängterar att han inte är insatt i Aftonbladets policy och resonemang har den välmeriterade utrikeskorrespondenten en tydlig personlig åsikt i frågan.

– Naturligtvis kan Aftonbladets medarbetare med hjälp av AP, Reuter, AFP, Huntington ; Daily Mail, NewYork Times, BBC, Sky, CNN och något tiotal trovärdiga, beprövade, snabba medier komma med fakta, öden, bilder och analys. Men på längre sikt skär hemmaskrivande kuken av journalistikens Formel 1-utrikesrapportering med närvaro och känsla, säger Staffan Heimerson till Resumé.

Staffan Heimerson har haft en rad utrikesuppdrag sedan han flyttade till Paris 1960. Han värderar närvaron som väldigt betydelsefull för utrikesjournalistiken.

– Det är klart att jag tror på rapportering med egna ögon från krisplatser. Ingenting kan ersätta det, säger han till Resumé