Efter ministerutnämnuingen i slutet av september hyllades Stefan Löfvens nya kulturminister Alice Bah Kuhnke på flera håll. En månad har passerat, i går lade hon fram sin första kulturbudget och nu blåser vindarna i en annan riktning.

Det var i fredagens P1 Morgon som den nyblivna kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke blev intervjuad av Johar Bendjelloul. När hon fick frågan om vad hon hade gjort för att stoppa TV4:s nedläggning av de lokala avfärdades frågan som hypotetisk, och det skulle bli ett mantra under hela intervjun.

När bortklippningen av otidsenliga inslag i äldre verk kom på tal, som exempelvis när SVT klippte bort ordet "negerkung" från Pippi Långstrump blev svaret:

– Jag tycker att det blir en lite smålöjlig hypotetisk fråga så här i efterhand, sa Alice Bah Kuhnke.

I stället för att svara på reporterns frågor konkret blev det icke-besked som att den stora mediekrisen ska lösas med en "ny mediepolitik".

När hon fick svara på vad hon anser att politiken har för ansvar för att värna om journalistiken på mindre orter, sa hon att politiken har ett ansvar att värna demokrati, yttrandefrihet och mångfald – inte journalistiken.

– Men det är inte regeringen som lägger ned våra tidningar eller redaktioner. Det är en marknad.

Nu rasar flera välkända branschnamn över Alice Bah Kuhnkes insats.

I en krönika anser Expressens kulturskribent Gunilla Brodrej att intervjun med kulturministern visar att hon inte har tillräcklig kompetens för uppdraget.

"Hon kan coachas att göra bättre intervjuer. Sluta prata om "verktyg", "utmaningar" och att demokratin är viktig för henne. Men posten som kulturminister är ingen lärlingsplats.

Hon har ingenting alls att säga om det som bygger en nation. I stället möter hon frågorna som en tjockhudad företagsledare inom det privata näringslivet. Som om hon har rätten att dölja sin affärsidé. Som om hon ens har någon."

Även på Twitter är många hårda i sin kritik:

"Att Löfven sålde kulturministerjobbet till MP är skandal." , skriver Fredrik Virtanen.

"Pinsamt dåligt påläst och usla svar från kulturminister Alice Bah Kuhnke när hon intervjuades av SR:", skriver Niklas Svensson.

"Var det bara jag, eller jobbar Alice Bah Kuhnke 'bedårad förvåning' som retorisk fint på allt som inte är Disneyklubbsfrågor?", skriver Sveriges Radios Henrik Torehammar.

Arbetets Jonna Sima sammanfattar läget: "Alice Bah Kuhnke har inte fått någon kanonstart som kultur- och demokratiminister".

När Resumé ringer upp Alice Bah Kuhnkes tillförordnade pressekreterare Hanna Lindström vill hon inte kommentera kulturministerns intervju i Sveriges Radio.

Efter gårdagens presentationen av budgeten kritiserades Alice Bah Kuhnke hårt av Tidningsutgivarnas vd Per Hultengård och Sveriges Tidskrifter vd Kerstin Neld.