Priset delades ut i går i samband med Bildningsförbundet Östergötlands tvådagarkonferens med motiveringen:

"Med djup, bredd och analytisk träffsäkerhet levereras insikter till läsarna i en serie artiklar som belyser sociala omständigheter som tiggande EU-immigranter tvingas leva under. Ett utmärkt exempel på en folkbildande roll som utöver annat vilar på en dagstidning".

Jenny Eriksen och Johan Sievers, som skrivit reportagen om tiggarna, fick ta emot ett pris på 10 000 kronor i samband med utmärkelsen.

– Fantastiskt roligt, eftersom vi vill vara folkbildare i det här jobbet. Och journalistik är folkbildning. Folk hörde av sig och ville att vi skulle ta reda på mer om tiggarnas situation. Efteråt har många tackat för att vi vidgat bilden av dem. Allt är inte svart eller vitt, säger Jenny Eriksen till Corren.

Artikelserien startade för 1,5 år sedan och har publicerats i två omgångar.