Dela sidan:

Erik Fichtelius har varit vd för UR sedan 2009. Han lämnar formellt sitt uppdrag den 15 augusti 2015.

– Alla medieföretag står inför stora omställningar. När jag kom hit för sex år sedan var man tvungen att vändda upp och ner på alltihop - men nu måste man göra det igen. Jag kommer inte att hinna det utan det är bättre för UR att personen som tar över kan sitta fram till 2020, säger Erik Fichtelius.

Han vet inte vad han ska göra i stället, men säger att han kommer att sitta kvar som ordförande hos Utgivarna.

– Jag får väl se, men kommer att vara aktiv i debatten på olika sätt. Jag har minst tre böcker i huvudet jag vill skriva.

Hur kommer du att minnas tiden på UR?
– Det har varit otroligt roliga år där vi har flyttat fram positionen. Varenda unge lär sig att läsa med hjälp av UR. Det kan vi vara stolta över.

Vad har du lärt dig på ett personligt plan under den här tiden?
– Jag har jobbat i 25 år på radio och i femton på SVT. Nu blev det sex år på UR och jag har förstått bredden i public service och att UR:s uppdrag är ett annat. Vi jobbar med pedagogik före, under och efter - något jag inte förstod vidden av innan jag kom hit.

Hur har kollegorna reagerat på ditt besked? 
–Det var en lite sorglig dag i dag. Folk blev förvånade och ledsna. Men det är klart - det är bättre det än att de hurrar. Dela sidan: