Dela sidan:

– Kommunikativ kompetens och förmågan att kunna omsätta idéer till handling" är vad som krävs för att ingenjörslandet Sverige ska kunna konkurrera globalt när automatisering och digitalisering ritar om samhällskartan enligt Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

Hon menar att förändringarna kommer ställa nya, betydligt högre krav på företagens förmåga att rekrytera.
–Vi måste inte bara attrahera de bästa talangerna i Sverige och få dem att läsa rätt saker utan även locka hit duktiga personer från utlandet. Vi är för få i Sverige för att klara oss själva, fortsätter Lemne.

Hälften av Sveriges export är idag knuten till ingenjörskonsten men när robotiseringen stuvar om i industrin måste våra färdigheter uppdateras.
– Vi måste koppla samman våra ingenjörskunskaper med kompetens inom kommunikation och projektledning, säger Carola Lemne som även tror att Sverige kan konkurrera med kulturell kommunikation.

Globaliseringen gör att svenska företag söker sig utanför Sveriges gränser och Lemne menar att den som behärskar kommunikation över kulturella gränser kommer vara hett eftertraktad framöver. Även när robotarna blir allt smartare.

Vill du veta mer om din roll i framtidens digitala samhälle? Följ spaningarna på #Sandvik4.0 och få svar av vår expertpanel 2 juli. Läs mer här. Dela sidan: