Dela sidan:

Adam Tensta var på plats i TV4-soffan för att prata om sitt nya album "The Empty" när han valde att framföra kritik mot bokningen av Youtubeprofilen Louise Andersson Bodin och sedan lämna sändningen. Profilen har tidigare lagt ut en video som hon döpt till "Negerbög".

Viveca Hansson befinner sig på en plats med dålig täckning och svarar på Resumés frågor i ett mejl:

Efter debattartikeln i Aftonbladet som publicerades i går kväll: hade ni inte räknat med kritik från Tensta i sändning?
– Ja, och det är helt okej med kritik.

Vad säger du om Tenstas kritik?
– Jag har respekt för hans upplevelse, och diskussionen om strukturell rasism är viktig. Det var synd att han inte ville stanna och prata med programledarna om detta.

Han menar att ni normaliserar rasism i och med att ni bjöd in Louise Andersson Bodin, vad säger du om det?
– Det finns inget självklart svar på den frågan. Allt vi gör riskerar att påverka på det ena eller andra sättet. Men det vore omöjligt att bedriva journalistik om vi inte skulle försöka förhålla oss konsekvensneutralt.

Kände ni till att hon lagt upp videon "negerbög" innan hon bjöds in?
– Vad jag har förstått visste inte redaktionen detta när hon bokades in, men att de strax före hennes medverkan fick information om det.

Vad har ni för ansvar för att inte bjuda in gäster som uttalat sig rasistiskt, enligt dig?
– Vi bjuder in gäster hela tiden med vitt skilda, ibland även med djupt obehagliga, åsikter. Det handlar om hur och i vilket sammanhang, och de bedömningarna görs på nytt hela tiden.

Med facit i hand: Hade ni resonerat annorlunda i dag?
– Jag gissar att redaktionen valt en annan tränare, eftersom diskussionen kom att handla om strukturell rasism och inte rumpträning. Frågan om rasism förs bättre inom andra ramar.

Finns det anledning att se över rutiner för vilka man bjuder in efter detta?
– Nej, de rutinerna finns redan.Dela sidan: