Dela sidan:

Blank Spot Project lanserades i februari. På bara några veckor hade projektet fått över en miljon i finansiering och nu kommer ny hjälp.

Sven Hagströmer förklarar varför han gör investeringen i ett pressmeddelande.

– Blank Spot Project är ett av de mest intressanta självständiga medieprojekten Sverige sett på länge. Jag vill på detta sätt visa mitt fulla stöd för deras ambition med oberoende medborgarfinansierad kvalitetsjournalistik. Jag hoppas de lyfter fram maktmissbruk och förändrar verkligheten i de regioner de bevakar. Blank Spot Project gör det också tydligt hur viktig journalistiken är för demokratiutvecklingen, i Sverige såväl som i andra delar av världen

Blank Spot Projects chefredaktör Martin Schibbye glädjs över stödet.

- Det är fantastiskt! Sven Hagströmer är precis den sortens finansiärer vi letat efter som vill stötta oss baserat på en djup tro på journalistik som samhällsförändrande kraft, säger Martin Schibbye, chefredaktör för Blank Spot Project.

Mediestrategen Brit Stakston tror att Sven Hagströmer kan bidra med sin affärskompetens:

– Vår affärsmodell bygger på att vid sidan av medlemmar och vidareförsäljning av reportage vara relevanta för de som har muskler nog att göra större investeringar i kvalitetsjournalistik av detta slag. Med Sven Hagströmer får vi dessutom inte bara någon som brinner för journalistik utan också den affärskompetens som behövs för långsiktigheten i det vi gör.

I september kommer Blank Spot Project visa vad de åstadkommit efter den omtalade crowdfundingkampanjen i våras. De slog nordiskt rekord och fick in 1.3 miljoner tack vare stöd från 2 500 finansiärer. Då utlovades en sajt och två reportage för de insamlade medlen. På sajten blankspotproject.se kommer det att publiceras reportage från Burma, Peru och Thailand samt ett fjärde än så länge hemligt reportage. Reportagen är gjorda av frilansarna Emanuel Sidea, Martin Edström och Carolina Jemsby samt Martin Schibbye och Blank Spot Projects redaktör Nils Resare.

Affärsmodellen för Blank Spot Project bygger på tre intäktsdelar: prenumerations- och medlemsavgifter, vidareförsäljning av idéer och koncept samt större bidrag och donationer. Sven Hagströmers långsiktiga bidrag gör att grunden redan lagts för de kommande fem åren. Dela sidan: