Dela sidan:

I förra veckan meddelade Coop att man skrotar varumärket Konsum. Varumärket som skulle fyllt hundra år nästa år.

– För mig är det inte namnet som är det viktiga, utan det är bolagets dna och vad bolaget står för. Om det heter Konsum, Nära eller någonting annat, det är inte det som styr bolaget, sade vd:n Sonat Burman-Olsson till TT.

Coops marknadsdirektör Björn Larsson anser att förändringen är naturlig och ser inga anledningar att gråta nostalgitårar.

– Vi har gjort väldigt mycket undersökningar som lett fram till den nya butikskonceptet. Det är en ny, enkel och modig strategi som renodlar vår varumärkesportfölj.

Tror du inte att många fortfarande förknippar Coop med Konsum?
– I våra undersökningar är det många som kanske fortfarande känner igen Konsum, men varumärket väcker inte bara positiva associationer. Begreppet "Dyr-Konsum" har blivit en belastning som lever kvar, trots att vi sedan länge inte befinner oss i den prisnivå. Det fanns så klart med i diskussionen när vi avvecklade varumärket. Det finns positiva värden i Konsum, men det var inga värden vi ville åt för vår nya positionen och strategin.

– Vi behövde rensa varumärkesportföljen och tydliga fokusera på mat och hemartiklar som vår kärna. I övriga Europa är Coop ett stort matvarumärke.

Vad kommer den nya butiksstrategin betyda för er marknadsföring?
– Det här är marknadsföring, upplevelsemarknadsföring och vi lägger just nu rejält med krut på de här frågorna. Location är viktigast av allt just nu.

I en intervju med Resumé i dag sade Seventy Agencys varumärkesstrateg att han tyckte det var rätt av Coop att skrota Konsum, men fel att kombinera den nya strategin med priskommunikation. Vad anser du om det?
– Det här är en massiv global priskampanj för att förändra konsumenternas prisperception om Coop. Det går inte att koppla samman med butiksstrategin och handlar om att många fortfarande uppfattar oss som dyrare än vad vi är.Dela sidan: