Dela sidan:

Martin Ringqvist lämnade Forsman & Bodenfors efter 16 guldkantade år på byrån för att i januari bli creative director på 72andSunny i Los Angeles. Men det blev en kort sejour. I augusti stod det klart att han lämnade byrån. Sedan en månad är han tillbaka på Forsman & Bodenfors.

Byrån där han vunnit 14 Guldägg, 25 Silverägg och 52 diplom. Tre av guldäggen kom förra 2014 med "Live Test Series" och "Epic Split" för Volvo Trucks den sistnämnda kampanjen belönades också med två Grand Prix i Cannes.

På 72andSunny kom han till en organisation med 500 anställda. Martin Ringqvist blev för mycket chef och för lite kreatör, enligt honom själv. 

– När jag lämnade Forsman & Bodenfors var vi överens om att jag skulle ge det här äventyret en chans och ta tjänstledigt. Vi hade en deal om att jag skulle ha möjlighet att komma tillbaka efter att jag hade utvärderat jobbet. Nu blev det såhär och det känns naturligt att komma tillbaka till F&B.

Hur kommer det sig att du landade i beslutet att flytta hem till Sverige?
– Det har varit ett fantastiskt äventyr och på det personliga planet har jag skaffat många vänner för livet. Men jag känner att jag kom för lång bort från det kreativa arbetet och i slutändan också kunderna. Jag blev för mycket chef och för lite kreatör.

CD-rollen blev inte som du hade tänkt?
– Det ser annorlunda ut i USA framför allt på stora byråer med tungrodda organisationer.

Vad är din viktigaste lärdom?
– Jag har lärt mig extremt mycket. Både i jobbet och i vardagen. Framförallt vet jag nu hur jag måste vara i jobbet för att trivas som människa. Det kommer jag att tänka på om det blir något nytt äventyr.

Är det något jobb du är extra stolt över?
– Nej och just det är lite symtomatiskt för mina månader där. Det finns inga jobb jag i efterhand kan lyfta upp. Och redan efter en månad här gör vi annonsen "Mjölklobbyn vs Oatly" som jag är jättestolt över.

På Forsman & Bodenfors kommer Martin Ringqvist att återgå till sin tidigare roll som copywriter och delägare. I våras gjorde Resumé en helgintervju med Martin Ringqvist. Den går att läsa härDela sidan: