Dela sidan:

När Civil Rights Defenders funderade på hur de skulle kunna uppmärksamma alla som dag för dag kämpar för sina civila och politiska rättigheter insåg de att det fanns ett problem.

– De behöver internationellt stöd men på grund av repressiva regeringar är det inte alltid vi kan nämna dem med namn. Vi ville lyfta dessa personer men på ett sätt som samtidigt skyddar deras identitet, säger Mikael Ehrlington på Civil Rights Defenders, till Resumé.

– Det finns ju andra som ser det som ett skydd att vara öppna. Edward Snowden resonerade ju så. Men det här blir ett sätt skapa uppmärksamhet för de som måste hålla sig dolda.

Resultatet är kampanjen #TheAnonymousDefender, eller "den anonyma försvararen". Den som vill stödja organisationens arbete kan gå in på kampanjsidan och ändra sin Facebookbild så att den blir anonymiserad.

– Först hade vi en tanke att vi ville uppmana Facebookanävndare att byta sina namn till "John Doe" till exempel. Men sedan insåg vi att det nog skulle upplevas som för krångligt. Det här att ändra sin profilbild har en lägre tröskel. Just för att det är beprövat så hoppas att vi kan få folk att engagera sig, säger Mikael Ehrlington.

Kampanjen är utformad in house med stöd av webbyrån Afonso Wilsson Industries.Dela sidan: