Dela sidan:

Helena Stålnert kommer att vara ordförande under perioden 1 januari 2016 till den 31 december 2019. Hon är till vardags kommunikationskonsult i det egna bolaget Stålnert Kommunikation AB. Hon har tidigare varit journalist i flera år och varit chef för Aktuellt-redaktionen vid SVT. Under 2005 till 2013 var hon kommunikationsdirektör först i Saab AB och därefter i SSAB.

– Helena Stålnerts samlade erfarenheter och bakgrund, däribland som nyhetsjournalist och ledare inom både public service och det privata näringslivet, utgör grund för den kompetens jag ser att uppgiften kräver. Den främsta är att värna public service oberoende, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett uttalande på regeringens hemsida.

Regeringen har även utsett sex ledamöter i Förvaltningsstiftelsens styrelse, för perioden den 1 januari 2016 till den 31 december 2023. En av dessa är KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson som tidigare har arbetat flera år som journalist på SVT och även varit pr-konsult på Kreab.

De övriga förordnade är

• Riksdagsledamoten Gunilla Carlsson, nominerad av S
• Docenten Peter Luthersson, nominerad av M
• Leg. Psykologe Birgit Hansson, nominerad av V •
Kulturskribenten Karin Perers, nominerad av C
• Riksdagsledamoten Emanuel Öz, nominerad av SDela sidan: