SVT har på inrikessajten publicerat en krönika av SVT Nyheters reporter Helena Zachariasson som tar upp pappornas roll under föräldraledigheten. Krönikan är personlig och handlar om Helena Zachariassons egna erfarenheter.

"Varje familj är unik. Men när det gång på gång visar sig att kön går före lön – när statistik och forskning visar att även när kvinnan tjänar mest tar hon ut den största delen av föräldraledigheten och att det ändå lönar sig att dela lika i slutändan trots att mannen tjänar mer, så orkar jag inte höra på era argument om att ”det var ekonomin som styrde”, skriver hon bland annat.

Texten har skapat ramaskri på Twitter där publiken ställer sig frågande till hur detta kan vara opartiskt nyhetsmaterial som platsar på nyhetssidan. Ulf Johansson, chef för SVT Riks, försvarar i samma sociala kanal texten för fullt och menar att den inte innehåller några politiska förslag.

Här är några av reaktionerna:

En av Ulf Johanssons försvarstweets:

Varför publiceras opinionskrönikan på nyhetsplats?
– Vi har idag ingen annan form än en nyhetssajt och Helena Zachariasson har tidigare fått sina krönikor publicerade här, bland annat när hon bevakade Lisa Holm-rättegången. Men den här frågan är uppenbarligen mer laddad. Jag har läst krönikan och godkänt den. Här är inga åsikter om politiska förslag, utan enbart en personlig fundering om hur män tar ansvar för barnen. Min uppfattning är att den inte var politisk, säger Ulf Johansson till Resumé.

Hur går ni vidare med tanke på de kraftiga reaktionerna?
– Det var för otydligt att det var en krönika vi publicerade och vi har nu försökt förtydliga. Vi utvecklar idag en mall för krönikor – kanske skulle vi ha väntat med att publicera tills vi hade en krönikeform. Vi har gjort mindre justeringar från när vi lade ut den igår.

Enligt Ulf Johansson kommer SVT:s nyhetssajten att förändras under våren.
– Den har varit för statiskt och haft för få former att variera med. Vi kommer bland annat att profilera ett antal medarbetare och lyfta fram dessa. Sajten ska bli mer dynamiskt och modern, säger Ulf Johansson.