Igår berättade Resumé om den oväntade alliansen mellan Svensk Damtidning och Dagens Arbete. I morse var de båda chefredaktörerna Karin Lennmor och Helle Klein inbjudna till Sveriges Radio för att berätta mer om deras vänskap och kommande samarbeten. Bland annat planerna på att starta en gemensam podcast.
– Det behövs lite fler drottningar och färre kungar som kommenterar det som händer i medievärlden, säger Helle Klein i P1 Morgon.

Podden blir också ett sätt att nyansera berättelsen om mediernas kris.
– Tidskriftssverige befinner sig i en spännande situation i dag. Dagspressen har en superkris, men vi är ju nördar och experter på våra områden. Det här nörderiet kan stärka oss när vi gör oväntade samarbeten. Det borde medieutredaren Anette Novak tänka på, enligt Klein.

– Krisvindarna har blåst över i vår genre. Titta exempelvis på den amerikanska tidskriftsbranschen som lyfter nu. Jag tror att man behöver lite mer positiv input. Allt är inte nattsvart 2016, slår Karin Lennmor fast.

Svensk Damtidnings chefredaktör bjöd också på ett oväntat besked i radion.
– Professionellt är jag naturligtvis rojalist, men om jag inte jobbade på Svensk Damtidning skulle jag nog också vara republikan, säger hon.

SR: Varför det?
– Jag tycker att kungadömet gör ett fantastiskt jobb, och de är mitt levebröd. Var mina politiska ståndpunkter ligger är helt utanför min yrkesroll.