Dela sidan:

JP/Politikens Hus är Danmarks ledande tidningshus och bildades genom en fusion mellan Politikens Hus och Jyllands-Posten. 2014 landande koncernens omsättning på 3,14 miljarder danska kronor.

Børsen är Danmarks motsvarighet till Dagens Industri. Med en pappersupplaga på 48 000 exemplar som når nära 150 000 dagliga läsare, och vars digitala editioner har drygt 20 miljoner sidvisningar i månaden. I Børsens mediehus ingår även Børsen Associated Media (BAM) som samlar danska Dagens Medicin, e-learningverksamhet och digitala managementhandböcker.

– Det här är en mycket bra affär för Bonnier. Genom försäljningen mobiliserar vi resurser för fortsatta investeringar och förvärv inom områden där vi ser möjligheter till framtida tillväxt och förbättrad avkastning. Det stärker oss i arbetet med att öka vår andel nya, primärt digitala, intäkter från 15 procent ifjol till 50 procent 2020, säger Bonnier AB:s vd Tomas Franzén i en kommentar.

Børsen har under de senaste åren ställt om till att bli en alltmer digital mediemarknad. Under åren 2012-2014 noterade Børsen tre rekordresultat i följd. 

Affären, med en köpesskilling på 800 miljoner danska kronor, är villkorad av det danska konkurrensverkets godkännande. Prövningen förväntas ta omkring sex månader.

Børsen ingår i Bonniers affärsområde Business to Business. Tidningen grundades 1896 och Bonnier har varit ägare i Børsen sedan 1969.

– Børsen är en självständig och tydlig röst i det danska medielandskapet. I JP/Politikens hus får Børsen en ägare som liksom Bonnier kombinerar affärsmässighet med en stark tradition av journalistiskt oberoende", säger Anders Krab-Johansen, Børsens vd och chefredaktör i en kommentar.Dela sidan: