Det var under julhelgen 2014 som den 45-åriga mannen skickade ett flertal mejl till journalisten. Dessa innehöll både dödshot och rasistiska uttalanden, skriver UNT

Nu, drygt ett år senare, åtalas han för olaga hot. I förhör med polisen har mannen erkänt att han skrivit och skickat mejlen till journalisten, men att han inte hade någon avsikt att förverkliga hoten. 

UNT:s chefredaktör Charlotta Friborg välkomnar åtalet. Samtidigt är hon kritisk till att hot mot journalister ofta får låg prioritet av rättsväsendet. 

– Under många år har vi medieföreträdare varit kritiska mot polisen, som tyvärr alltför ofta varit passiv när medier utsatts för hot. Med den nye rikspolischefen Dan Eliasson kom andra tongångar. Han satte hot och trakasserier mot journalister i sitt rätta sammanhang – det handlar om attacker mot grundläggande demokratiska strukturer. Därför är detta åtal viktigt och förhoppningsvis början på ett nytt förhållningssätt, säger hon till den egna tidningen.