Dickens Oduya kom till Resumé 2011. Nästan fem år av framgångsrikt slit i telefon och på sociala medier har gett resultat. I går stod det klart att Resumés key account manager är nonimerad till Bonnier Sales Awards  i kategorin "Sales Representative of the Year".

Klassisk sportfråga hur känns det?
– Så jävla glad.

Varför tror du att nominering kommer just i år?
– Jag tror vårt produktutvecklingsarbete med Jobb & Karriär har bidragit till fortsätt ökande intäkter i ett medielandskap där intäkterna från traditionell annonseringen blir allt mindre. Jag, tillsammans med mina kollegor, är envisa med att gå fullt ut på sociala medier med i vårt erbjudande som har lett till fler sätt att faktisk ge bättre resultat för både annonsörer och Resumé.

Hur jobbar du?
– Jag försöker att vara relevant, intressant och schysst i alla lägen. Varje kund ska bli mer än nöjd för att sedan bil en ambassadör för Resumé. Jobbar också allt mer med LikedIn.

Du är före detta hockeyspelare. Hur mycket betyder tävlingsinstinkt för dig som säljare?
– Att vinna är också ett kvitto på att man gör saker bättre än sina konkurrenter. Så det betyder allt. Att vinna är en otroligt egoboost. Tävlingsinstinkt får dig att alltid sträva efter att göra saker bättre, intressantare och på äldre dagar mer effektivt.

Kommer du rentav att ta hem priset?
– Ja.