France24 publicerade idag en artikel om att Sveriges riksbank sänker räntan till en rekordlåg nivå på -0,5 procent. Att ta in en bild på den svenska kronan är inget konstigt – bara det att de valde bilden på det uppseende väckande ”horkarlsmyntet” med vår kung Carl XVI Gustaf och texten ”Vår horkarl till kung”.

France24 har inte gått ut med någon förklaring till varför bilden publicerades, men det kanske mest troliga är väl språkbarriären och att France24 helt enkelt antog att det var det rätta myntet.

Horkarlsmyntet skapades av RBK-copywritern Karl Fredrik Mattsson under 2012 och syftade på avslöjandena om att vår svenska kung haft en affär med den före detta Army of Lovers-sångerskan Camilla Henemark. Det hela skapade stor förvirring i Sverige och det dröjde inte länge förrän Karl Fredrik Mattson fick ge sig till känna. Totalt skapades åtta stycken mynt och han valde senare att auktionera ut ett av dem på Tradera. Auktionen inbringade 80 200 kronor till välgörande ändamål.

LÄS MER: RBK-copy bakom förfalskade mynten
LÄS MER: Horkarlsmynt gick för drygt 80 000

France24:s tabbe har väckt en hel del reaktioner från Sverige. France24 har själva lagt ut nyheten på Twitter, tillsammans med bilden, vilken nu har fått över 100 retweets och 60 likes.

Här är några av Twitterreaktionerna: