Resumé har under den senaste veckan rapporterat om den stora förtroendekrisen på SVT Göteborg, där allmän-tv-chefen Ylva M Andersson och samhällsredaktionens programchef Mette Friberg är huvudpersoner. Efter krismöte så har SVT nu beslutat sig för att peta båda två från sina poster. Det skriver SVT i ett pressmeddelande idag.

Det är Maria Groop Russel, divisionschef för allmän-tv på SVT, som lagt fram ett förslag om att programdirektör Robert Olsson ska överta Ylva M Anderssons uppdrag att leda allmän-tv-verksamheten på SVT i Göteborg från 15 februari till efter sommaren. Han kommer även bli personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen.

Ragnhild Vestman Fjällhed, redaktionell grupp- och utvecklingschef,  
föreslås att gå in som biträdande allmän-tv-chef i Göteborg under denna period.

– Mitt uppdrag är att se till verksamhetens bästa och den nuvarande situationen är inte hållbar. Därför har jag bett Robert och Ragnhild att driva verksamheten under ett halvår. De är båda mycket skickliga och SVT i Göteborg behöver arbetsro för att fortsätta producera innehåll av högsta kvalitet, säger Maria Groop Russel, divisionschef, i en kommentar.

I förslaget ligger att Ylva M Andersson och nu sjukskrivna Mette Friberg tilldelas andra arbetsuppgifter under denna period. Konflikten som uppstått mellan dem är Maria Groop Russel och Charlotte Celsing, HR-chef, ansvariga för att hantera, skriver SVT.

Robert Olsson fortsätter i sin roll som programdirektör fram till mitten av april, då Jan Helin tillträder.

LÄS MER: Mette Friberg kände inte till nya arbetsuppgifter