Dela sidan:

I slutet av 2015 valde Mittmedia att starta projektet Migrantmedia eftersom antalet nyanlända i de kommuner som Mittmedia bevakar är stort. Det blir ett demokratiproblem att den gruppen inte haft någon naturlig kontakt med redaktioner och produkter.

Projektet Migrantmedia innebär bland annat en app med arabisktalande personer i Gävle som målgrupp. Appen ska ge Mittmedia kunskap om vilken typ av journalistik och vilka kanaler som intresserar nya svenskar.

Det är det projektet som Google nu väljer att prisa – och pengarna betyder mycket:
– Det hade blivit av även om vi inte hade fått pengar, men nu kan vi ta i och utveckla en app. Troligtvis kan vi också tillsätta en projektledare som kan jobba heltid med detta, säger Lisa Pehrsdotter, tillträdande redaktionschef och ansvarig utgivare på Dala-Demokraten och projektledare för Migrantprojektet.

Att pengarna tillföll Mittmedias projekt kom som något av en överraskning – eftersom mejlet där de meddelades detta hamnat i skräpkorgen.

– Vi hade inte hört något ifrån dem, så jag hörde av mig till kontakten på Google. De sa att de hade skickat ut besked och bad oss kolla i skräpkorgen. Där hittade Daniel Nordström (chefredaktör och ansvarig utgivare på VLT och projektägare i Migrantprojektet) den. Det var tur att han tittade där. De hade skickat den redan i förra veckan, säger Lisa Pehrsdotter.

Under våren ska projektet kopplas samman med ett liknande sådant på Länstidningen i Södertälje, som börjat med nyhetssändningar på arabiska.Dela sidan: