De senaste åren har ett flertal konflikter mellan bolag i tech-branschen och de amerikanska myndigheterna blossat upp. Det började med Edward Snowdens avslöjanden om NSAs hackerattacker och fortsatte med bråket mellan FBI och Apple kring en Iphone. Trots det rapporterar Di Digital att Eric Schmidt ska börja arbeta direkt för det amerikanska försvarsdepartementet.

Eric Schmidt har tidigare varit vd för Google och är nu styrelseordförande för Googles moderbolag Alphabet. Snart kommer han vara chef för Pentagons nyskapade innovationsråd. Syftet med det nya ”defense innovation advisory board” ska vara att ge oberoende vägledning kring tekniska alternativ för att hantera framtida utmaningar kring organisation och kultur.

Ytterligare 11 personer som genomfört stora digitaliseringsprojekt kommer att sitta med i rådet. Vilka de andra är har ännu inte avslöjats.