Sent på onsdagskvällen fick Sverige en ny prins. Prins Daniel mötte Sveriges samlade journalistkår på presskonferensen efter förlossningen och fick svara på frågor.

Elaine Eksvärd är författaren och föreläsaren som har specialiserat sig på retorik och kommunikation. När Resumé når henne säger hon att prins Daniel hanterade det stora pressuppbådet väldigt bra.

– Han är jättecharmig. Han var väldigt mänsklig och kul, säger hon.

Elaine Eksvärd tyckte att prins Daniel verkade varm i kläderna och var lite lugnare än förra gången det begav sig.

– Det är så kul att han fortfarande är sig själv.

Hon är mindre nöjd med hur journalisterna skötte sig.

– De bröt av när han pratade. Jag hade velat höra mer om kvinnan som urkraft. Istället ställde de frågor om att han klippte av navelsträngen eller hur det känns att bli tvåbarnspappa. Vad skulle han svara på det? undrar Elaine Eksvärd.

Hon tror att sättet Prins Daniel bemöter pressen kommer att fortsätta att genera bra PR för hovet.

– De blir mänskliga och det är alltid populärt. Det blir en hög igenkänningsfaktor och kungafamiljen känns inte så långt borta. Det gillar folk.

Elaine Eksvärd säger att det är stor skillnad mellan hur kungafamiljen presenterat barnafödslar tidigare och hur kronprinsessan Victoria och prins Daniel gör det nu. Men hon tror inte att det är en medveten strategi.

– Jag tror att de bara är så där. De är sociala genier, de är ju på uppdrag hela tiden i Sverige och utomland. Ju fler du träffar, desto fler kan du prata med.

Prins Daniel kom på andra plats när Resumé utsåg superkommunikatörer förra året. Var det välförtjänt?

– Absolut. Han håller bra tal, han är aktiv och han gör sin röst hörd.