Dela sidan:

Syrien är ett land svårt plågat av inbördeskrig och terrorism. Miljontals människor befinner sig på flykt och familjer har splittrats upp. Långt i från alla har möjligheten att kunna prata med sin mamma på hennes egen dag. 

Idén bakom initiativet är enkel: ring in till ett nummer och spela in ditt meddelande till mamma på en telefonsvarare. Detta tas om hand och spelas sedan upp på den oberoende radiostationen Fuse FM i Syrien fram till och med mors dag som inträffar den 21 mars i landet. 

Bakom kampanjen står Mouddar Kouli, som själv kommer från Syrien, och reklambyrån Åkestam Holst där han och två andra flyktingar har praktiserat under vintern. Beställare är projektet Refugee Phones som drivs av organisationen Digital Reliance som Gustav Martner har dragit igång
– Vi har delat ut tusentals smartphones och kontantkort i samarbete med telekomindustrin. På köpet har vi fått en kommunikationsplattform där vi har möjlighet att tala med nyanlända, men också med goda män och personal på asylboenden. Vi har känt att det skulle vara intressant att göra mer med den, och det här kom som ett bra initiativ, säger han.

Hälsningarna till mammorna som talas in på telefonsvararen behandlas av produktionsbolaget Flickorna Larsson. Dessa klipps sedan ihop till ljudsnuttar som sänds i reklamavbrotten på radiostationen. Refugee Phones har köpt upp rikligt med reklamtid under dagarna fram till och med den 21 mars för att så många som möjligt ska få möjlighet att höras. 
– Vi arbetar med att sprida en positiv känsla i en miljö där folk är väldigt utsatta, säger Gustav Martner. Dela sidan: