Sir Martin Sorrell är vd och grundare av världens största kommunikationskoncern WPP. Igår belönades han med en gigantisk bonus på 62 miljoner pund (motsvarande cirka 736 miljoner kronor). Detta utöver reklammogulens lön på 1,15 miljoner pund (nära 14 miljoner kronor). Inklusive alla förmåner inkasserar han hela 65 miljoner pund (knappt 772 miljoner kronor).

Faktum är att lönen hade kunnat bli ännu högre, om det inte vore för att han numera betalar för sin frus resekostnader. Dessa betalades tidigare av företaget. Under 2014 uppgick de till 274 000 pund. 

71-årige sir Martin Sorrell har länge varit en av de högst betalde cheferna i Storbritannien. Årets bonus gör honom till den näst högst betalde genom historien, skriver Daily Mail. Han slås endast på fingrarna av Bart Becht, vd på Reckitt Benckiser, som fick 90 miljoner pund utbedalda år 2009. 

WPP-chefen har tidigare kritiserats för sina höga ersättningar. Men faktum är att WPP:s värdering under bonuspersioden har stigit från 9,98 miljarder till 20,23 miljarder pund – alltså mer än en fördubbling. 

Bolaget äger bland annat byråerna INGO, Cohn & Wolfe och Brand Union i Sverige.