År 2013 avslöjade Edward Snowden den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och deras massövervakning. Sedan dess har han fått leva i exil i Ryssland för att inte bli fängslad i USA. På grund av omständigheterna är Edward Snowden inte direkt känd för sina offentliga framträdanden, men nu ska han medverka i Grävseminariet den 8-9 april.

– Ett efterlängtat besked för oss arrangörer. När vi hade bestämt oss för temat "Det fria ordet" var Snowden den första gästen vi ville bjuda in, säger grävgeneralen Nils Hanson i ett uttalande.

Hans framträdande kommer att ske via en livestream från Ryssland. Men hur går man egentligen till väga för att kontakta, och dessutom boka, världens kändaste visselblåsare? Tydligen skickar man iväg ett mejl.

– Inför årets grävseminarium började jag tidigt. I november fick han en första inbjudan. Därefter tystnad. Jag lobbade vidare mot personer som har direktkontakt med honom, men fortsatt tystnad, berättar Carolina Jemsby som tidigare intervjuat Edward Snowden för SVT.

Men arrangörerna gav inte upp utan tänkte istället att det nu är viktigare än någonsin att få höra Edward Snowden.

– Jag skickade ett mejl till och underströk att det nu är än viktigare att vi får Edward Snowdens syn på utvecklingen, och hans bästa tips på hur vi ska göra för att arbeta på ett säkert sätt digitalt. Det gick en dag, sedan kom svaret: "ES accepts the invitation", berättar Carolina Jemsby, som modererar Snowdens framträdande på Gräv lördag den 9 april.