Dela sidan:

I morse publicerade musikjätten sina krav på ökad tillgång på hyresrätter, mer programmering i skolan och ändrade skatteregler för att göra det billigare att göra medarbetare till delägare och ge ut personaloptioner.

”Vi måste agera! Sverige riskerar förlora i den globala konkurrensen #tidforhandling” skrev grundaren Daniel Ek när han delade kraven på sin Twitteranvändare @eldsjal

Reaktioner i sociala medier har överlag varit positiva: ”Så tydligt, så bra!”, ”Först Findus och nu Spotify?” och ”Dagens bästa läsning”, för att nämna några.

Konsensus råder kring att bostadsbristen är ett problem, men kraven på ändrade skatteregler och mer programmering är mer av en vattendelare. ”På något vis ska ju de här programmeringsutbildningarna betalas. Det görs med skattepengar. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.” skriver till exempel en person på Facebook.

Högerpolitiker började genast sätta press på regeringen. Anna Kinberg Batra skriver i en tweet att ”I Sverige ska både Spotify och flera kunna växa och anställa. Det kräver reformer framåt.”, vars kommentar dessutom retweetades av Spotifygrundaren  Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin bjuder rent av in företaget till ett event om ämnet i riksdagen.

Ledarredaktionen på UNT kallar förslaget ”uppriktigt och bra” och uppmanar till att slopa hyresregleringen och bygga fler hyreslägenheter.

”Spotifygrundarna kräver (bla) fler hyresrätter! Annars lämnar de Sverige. Se där alla tidigare ombildningsivrare!”

I trådarna hittar man även en del hånfulla kommentarer som ”Ska Ylva Johansson åka dit och gråta ihop med de anställda också?”, ”Stick då!” och ”Lite larvigt eller?”.

Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har liksom Nordiska kommunikationschefen Sofie Grant avböjt till att kommentera morgonens utspel.Dela sidan: