Dela sidan:

I måndags publicerade DN Debatt ett öppet brev till kulturministern signerat Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman. I fyra punkter sammanfattar han hur regering kan hjälpa den blödande lokaltidningskoncernen att överleva. 

Nu går Jan Scherman, tidigare tv-chef på Aftonbladet och vd på TV4, till angrepp mot försöket att påverka politikerna. Han liknar mediekoncernens agerande med tidigare krisbranscher, som varven och bankernas, rop på ekonomiskt stöd. 

I en krönika på Aftonbladet Kultur skriver han: 

"Nu är förstås Jan Friedmans brev till kulturministern väl tajmat. Just nu sitter Alice Bah Kuhnkes medieutredning under ledning av Anette Novak och slipar på sina förslag. Utredningen ska vara klar om ett par månader. Så intressant att Friedman plötsligt vill hjälpa till med idéer. Men så illavarslande att han tycker att det är både rimligt och verkningsfullt att staten ska kasta in villkorslösa pengar i håven. Som om de historiska spåren inte förskräcker".

Han nämner hur Bonnier, MTG och Schibsted redan i våras lade fram ett förslag om att få ta del av public service medel för att bedriva journalistik. 

"Uppenbarligen anser man sig inte ha råd med denna grundläggande publicistiska uppgift. För kännedom – förra året tjänade dessa tre koncerner nästan tre miljarder" noterar Jan Scherman.

Istället för ekonomiskt stöd till privata mediebolag vill han istället att regeringen ska ge dem incitament för att återinvestera vinster i lokal journalistik. Han vill också omformulera public service-bolagens uppdrag till att de ska ta ett större lokalt ansvar. 

"Jan Friedmans skamlösa tiggarbrev kan väl i likhet med en del annan post till Kulturdepartementet diarieföras i laga ordning, men därutöver lämnas utan åtgärd. Det blir ju principiellt liktydigt med papperskorgen, en plats brevet förtjänar".Dela sidan: