Dela sidan:

Bland profilerna i boken finns namn som schackgeniet Magnus Carlsen, skådespelaren och svenskättlingen Uma Thurman, it-rebellen Niklas Zennström, vetenskapslegendaren Jane Goodall och paralympicsstjärnan Aimee Mullins.

Här finns även de första omslagsintervjuerna som någonsin publicerats med Tim "Avicii" Bergling och Felix "Pewdiepie" Kjellberg. I förordet berättar chefredaktörerna Joel Persson och Peter Smirnakos historien om hur de efter ett års letande till slut fick tag i världens största största youtuber, Felix "Pewdiepie" Kjellberg.

"Att försöka få tag på Pewdiepie under 2013 var som att leta efter Edward Snowden. Han hade inget mediehus, ingen agent, ingen sponsor och inga officiella kontaktuppgifter", skriver de.

Det var till slut via Pewdiepies mamma, och ett tiotal mejl till det Kjellbergska föräldrahemmet, som Felix Kjellberg själv svarade att han kunde tänka sig att ställa upp.

Porträttet citerades i över 100 medier internationellt, bland annat Wall Street Journal, The Guardian, The Business Insider och The Hollywood Reporter.

– Historien om Felix Kjellberg symboliserar på många sätt vad ICON handlar om: en gamechanger, en oberättad historia, ett nytt fenomen, en värld i förändring. Vi vill inspirera och utmana våra läsare med nya intryck, få dem att vidga sina vyer genom andra människors berättelser och historier. De här 20 portätten bildar en härligt brokig samling som handlar om just det, säger Joel Persson, en av ICON Magazines två grundare i ett pressmeddelande. 

Volante har tidigare gett ut böcker med ekonomen Thomas Piketty, nobelprisvinnaren Daniel Kahneman, professorn Micael Dahlén och Petter Stordalens självbiografi. Simon Brouwers, förläggare på Volante nappade direkt på idén om en ICON-bok.

– ICON har stått för några av de starkaste reportagen i Sverige de senaste åren. Och några har faktiskt blivit bättre och mer intressanta med tiden, säger Simon Brouwers i en kommentar.

ICON – 20 inspiratörer som har förändrat vår värld släpps i veckan på bokmässan i Göteborg.Dela sidan: