Dela sidan:

När Björn Larsson började jobbet för två år sedan var Coop ett osäkert företag med reklam som imiterade värste konkurrenten och en svåröverblickbar butiksflora. Han skippade reklamen, gjord av Forsman & Bodenfors, och rensade upp i butikskoncepten. Det enda som stannade kvar var F&B.

Det stora arbetet är att introducera tre lättbegripliga butikstyper – Coop, Stora Coop och Lilla Coop – som är anpassade för moderna konsumenter. Ett arbete som fortfarande pågår. Ovanpå de fysiska butikerna har Coop även gjort en storsatsning på e-handel. Vilket har gett bra utdelning och marknadsandelar.

Den andra stora förändringen var kommunikationskonceptet. Tidigare använde Coop traditionell reklam som hade stora likheter med Ica:s reklam-reality. Våren 2015 skapade Coop, tillsammans med F&B, vad Björn Larsson kallar utspelsreklam. Ekoeffekten var en blandning av content marketing, debattartikel och reklam för egna varumärket Änglamark. Utspelet gav stort genomslag, framför allt internationellt, och plockade hem ett Grand Prix vid Cannes Lions. Ekoeffekten följdes upp med Konstiga grönsaker som i grunden var ett debattinlägg om matsvinn. Utspelet innebar också att Coop tog in just konstiga grönsaker i sitt utbudet. Och till slut i år kom Kära köttbit, om hållbar matkonsumtion, som har blivit den stora matsnackisen hösten 2016.

Sammantaget innebar Björn Larsson inträde att Coop på två år blivit ett varumärke med tydlig positionering mitt i samhällsdebatten.

Samarbetspartners
Reklambyrå: Forsman & Bodenfors
Mediebyrå: ScreamDela sidan: