Dela sidan:

I en mycket uppmärksammad riksdagsmotion tidigare i höstas påstod Anna Hagwall felaktigt att Bonnierkoncernen äger 80 procent av alla medier. Hon krävde spritt ägande och slopat presstöd. När hon kommenterade motionen för Aftonbladet skrev hon: "De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta."

"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media", skrev SD-politikern i ett mejl till Aftonbladet.

Bonniertidningar får i dag inget presstöd, men får pengar via det så kallade distributionsstödet. Koncernen äger inte heller några landsortstidningar. Anna Hagwall skrev vidare att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media".

Under måndagseftermiddagen beslutade Sverigedemokraternas partistyrelse att avsluta Anna Hagwalls medlemskap i partiet.

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende. Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Partiet kräver nu att hon ska lämna sin riksdagsplats.Dela sidan: