Alex Ljungdahl var ordförande vid Årets Bild förra året och lämnar efter en relativt kort sejour i styrelsen där den sista tiden har präglats av bråk om hur bolaget ska organiseras. Den avgående ordföranden anser inte att han inte längre har något förtroende i styrelsen.

– Vi har haft en intern konflikt i styrelsen som gjort att jag har valt att hoppa av som ordförande. Det skett saker bakom ryggen på mig. Jag känner att jag inte kan ta ansvar för hur Årets Bild fungerar längre.

Vad är det för konflikt?
– Vi vill gärna hålla det här internt inom Pressfotografernas Klubb.

Mia Karlsvärd är ordförande för Pressfotografternas Klubb och kommer även hon att lämna efter årsskiftet.

– Det stämmer att vi har haft diskussioner där vi inte kom överens och till slut blev det bäst för Alex att lämna sitt uppdrag. Mer än så vill jag inte säga eftersom det rör sig om en konflikt kring hur bolaget Årets Bild ska skötas.

Sammanlagt har omkring 3000 bilder skickats in till Årets Bild, betydligt mindre bidrag än vad som inkommit tidigare år. Mia Karlsvärd ser ändå med tillförsikt inför tävlingen.

– Jag hoppas på en utveckling där flera frilansare ger sig ut på reportageresor och levererar egen bildjournalistik. I en tid där många redaktioner har sagt upp sina fotografer finns det många duktiga frilansare därute.

Tävlingskvällen för Årets Bild skulle från början hållits i Uppsala, men fick flyttas till Linköping med kort varsel sedan arrangörerna inte hittat någon lämplig lokal som kunde ta emot besökarna. Vinnarna presenteras den 11 mars.

Årets Bilds vice ordförande Göran Stenberg har tagit över ordförandeklubban. Inte heller han vill kommentera vad konflikten handlar om. 

Alex Ljungdahl säger att styrelsen gått bakom ryggen på honom. Vad syftar han på?
– 
Det vill inte jag kommentera, det får stå för honom. Allt fokus ligger på att arrangemanget i mars blir så bra som möjligt och det har det alla förutsättningar att bli.