Dela sidan:

Almedalsveckans vara eller icke vara är en fråga som debatterats i många år. I förmiddags meddelade statsminister Stefan Löfven att han inte kommer delta under veckan. Istället kommer finansminister Magdalena Andersson att hålla tal under Socialdemokraternas dag.

Det är dock inte första gången en statsminister valt att inte åka till Almedalsveckan. Både Fredrik Reinfeldt, 2007, och Göran Persson som under flera år inte deltog. Stefan Löfven motiverade sin frånvaro med att han istället ska träffa människor som inte har möjlighet att ta sig dit.

"Många som inte arbetar med politik eller bor på Gotland känner, med rätta, att det är svårt att resa till och bo i Visby för att delta i diskussionen på plats. Därför kommer jag göra något annat i år. Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men lik väl borde få sina röster hörda i politiken". skrev han i Facebook-inlägget.

PR-konsulten Bo Krogvig, som under många år ansvarade för Socialdemokraternas valkampanjer, menar att det finns starka argument för att inte delta.

– Det handlar om politik, sen har det gett stor uppmärksamhet i pressen. Det är bra om politiker är ute i landet och träffar väljare utan att journalister ska komma emellan. Jag tror också att det är riktigt politisk bedömning, han når många fler under den veckan av kampanjande än han gör i Almedalen där det i mångt och mycket tjattras mellan de som är där, säger Krogvig som idag är kommunikationsdirektör på LKAB.

Även Fredrik Reinfeldt spendarade inför valet 2010 mycket tid åt att åka runt i landet. Enligt Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach renderade det dock inte i några nya röster, varför man inte satsade lika hårt på det inför valet 2014. Bo Krogvig tror dock att turnén kan ha positiv effekt.

– Effekten får man genom att ha något att säga, avslutar Krogvig. Dela sidan: