Dela sidan:

De senaste åren har en mängd olika färjevåldtäkter uppmärksammats. Varje år söker ett 20-tal våldtäktsoffer från Finlandsfärjorna hjälp på Södersjukhuset i Stockholm. Nu väljer Viking Line att instifta en expertkommité som ska hjälpa företaget att säkerställa tryggheten ombord på färjorna, det rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Bland medlemmarna i kommittén ingår bland annat författaren, universitetslektorn och debatörren Ann Heberlein och sexrådgivaren Katerina Janouch. Båda debattörerna har under det senaste året varit i hetluften efter inlägg i migrationsdebatten

– Vi jobbar jättemycket med trygghetsfrågor och det här är ett led i den stora helheten. Vi samarbetar med myndigheter, till exempel Polisen, men vi beslöt att tillsätta en utomstående grupp av experter, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Hufvudstadsbladet.

På frågan huruvida Viking Line kände till de kritiserade inläggen svarar Johanna Boijer-Svahnström att Janouch är rekryterad på grund av sin kompetens och att hon kontaktades innan inläggen i tjeckisk tv. Janouch lämplighet debatterades men företaget kom fram till att man ville ha en bred grupp med olika sorters kompetenser.

Heberlein förespråkade i en krönika i Expressen november 2016 ett ökat informationsinslamlande av våldtäktsmän. "Vi måste göra allt vi kan för att reducera antalet sexualbrott. I det arbetet får vi inte ducka för fakta, även om de är obekväma." 


Dela sidan: