Dela sidan:

Måns Mosesson har länge gjort sig känd för sina radiodokumentärer för P1 Dokumentär. 2014 tilldelades han Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för sin dokumentärserie "Rädda Sverige" där han i tre avsnitt mötte människor som inför valet 2014 tänkte lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Idag publicerade Dagens Nyheter hans reportage om makedonska trollfabriker och hur falska nyheter från Sverige sprids runtom i världen.

Hur kom idén till att göra det här reportaget?

– Jag hörde om de makedonska ungdomarna i samband med det amerikanska valet då BuzzFeed lyfte upp dem. Sen dess tyckte jag det var jäkligt spännande och började följa dem. Jag antog att om de nu skriver så mycket om invandring, migrationsfrågor i USA så borde de rimligen vara intresserade av Sverige. Efter det följde jag deras rapportering och letade efter nyheter med svensk koppling.

Hur kom du i kontakt med makedonierna i reportaget?

– I staden den här staden, Veles, som är hjärtat av trollindustrin har dörrarna mot media börjat stängas. Många var trevliga när jag ringde och pratade med dem men ville inte ställa upp för en intervju. Ivan, som är huvudperson i reportaget, var dock helt öppen med att han driver den här sajten och resonerar på ett bra sätt kring frågan. Han inser själv att det finns moraliska tveksamheter i det han gör men tycker samtidigt att han hittat ett jobb som gör att han har råd att köpa en mobil till sin mamma.

Hur kommer det sig att du rörde dig bort från radion?

– Det har kliat i fingrarna den senaste tiden. Jag har alltid tyckt om att skriva och har gjort det mycket tidigare. Man kan vara lite friare i formuleringarna. I radion behöver språket vara så enkelt, det är ljuden som ska prata mest.

Har du blivit av med klådan efter det här reportaget?

– Haha, nej faktiskt inte. Det är alltid roligt att fördjupa sig i grejer, oavsett medium. Men det har fortfarande inte slutat klia, jag är sugen på att skriva mer. Det som är det härliga i det här reportaget är att jag fick följa med i alla led. Från Kristianstad till USA och Makedonien, jag fick chansen att möta människorna genom hela kedjan.

Så vi kan förvänta oss fler texter från din sida?

– Jag vet faktiskt inte hur framtiden ser ut. Den närmsta tiden har jag några grejer jag ska skriva för Dagens Nyheter sen får vi se vad som händer, avslutar han.Dela sidan: