Dela sidan:

Donald Trumps svepande uttalanden om Sverige i lördags har fått stor uppmärksamhet. Presidenten uppgav sent på söndagen att han baserade sina kommentarer på ett tv-inslag i den amerikanska tv-kanalen Fox News. Inslaget som Donald Trump hänvisar till sändes i "Tucker Carlson tonight".

LÄS MER: Tv-inlaget bakom Trumps märkliga Sverige-utspel

Nyhetsankaret samtalar med den främlingsfientliga filmaren Ami Horowitz som gjort ett alarmistiskt reportage där han lyfter fram Sverige som ett varnande exempel. I reportaget, med titeln "Stockholm syndrome", ses flyktingmottagningen som direkt orsak till våldsbrott.

I inlasget intervjuar Ami Horowitz intervjuar bland andra två Stockholmspoliser, Anders Göranzon och Jacob Ekström. I en intervju med DN reagerar den förstnämnda starkt på hur deras kommentarer framställs i reportaget och inslaget på Fox News. De hävdar att frågorna handlade om något helt annat. 

– Det skulle handla om kriminaliteten i utsatta områden i Sverige. De områden som varit kriminellt belastade. Det fanns inget fokus på migration eller invandring som han nu pratar om, säger Anders Göranzon till DN.

Polisen berättar hur han och kollegan upplever den journalistiska metoden som djupt orättvis. 

– Vi står inte bakom det här alls. Det var en chock för oss när vi såg det. Han har klippt ihop de här svaren. Vi svarar på helt andra frågor i den riktiga intervjun. Det här är inte schyst journalistik, säger Anders Göranzon och fortsätter:

– Det känns för djävligt att det ska vara så här. Journalisternas riktiga frågor måste också vara med i anslutning till svaret. Vi äger inte det här inslaget nu men på lång sikt innebär det att vi inte kommer prata med journalister eftersom vi inte kan lite på varandra.

I dagsläget vet de inte i fall de kommer att vidta några åtgärder:

– Vi har precis sett det. Vad kan vi göra? En grej är att prata med dig. Biten som de klippt ut säger varken bu eller bä. Det är inte frågan han visar upp som han egentligen ställer. Vi står inte för det han säger. Det här är en galning, säger Anders Göranzon.Dela sidan: