Dela sidan:

I januari i år stängde BB i Sollefteå efter stora protester. Istället hänvisades blivande mödrar att åka drygt 12 mil för att föda i Örnsköldsvik eller Sundsvall. Som ett svar lanserade ABF en studiecirkel i hur man föder barn i bil. Storyn blev en världsnyhet och satte återigen bristerna i den svenska förlossningsvården på agendan.

Nu har reklamstudenten Emelie Kasholm på Forsbergs skola tagit fram ett hjälpmedel som kan underlätta för havande föräldrar. Nämligen ett förlossningskit kallat "Maybeday" som är anpassat för att föda barn i bilen. Kittet är skapat tillsammans barnmorskan Gudrun Abascal och är hennes examensprojekt.
– Den stora men roliga utmaningen har varit att formge denna produkt utifrån den akuta situation som uppstår om man blir tvungen att föda på en oplanerad plats eller tidpunkt, säger hon i en kommentar.

Maybeday är tänkt att vara hjälpfull även om man inte befinner sig i en akut födelsesituation. Kittet innehåller 12 nödvändiga artiklar som behövs vid en förlossning plus en förberedelsebroschyr.
– Jag tycker att det är väldigt konstigt att det inte redan finns någon produkt på marknaden som underlättar färden in till förlossningskliniken. Idag finns hjärtstartare i bland annat taxibilar, båtar och offentliga miljöer för att kunna hjälpa de ca. 10.000 personer som drabbas av hjärtstopp varje år. Jag ställer mig frågan: Varför finns det inget motsvarande i de offentliga miljöerna som kan underlätta för de ca. 120.000 kvinnor som föder barn varje år?", undrar Emelie Kasholm. 

Återstår att se om det portabla förlossningskittet blir verklighet. Dela sidan: