Dela sidan:

Resumé har tidigare rapporterat om rykten gällande EU:s bötfällande av Google. Nu står det alltså klart att Google döms till de högsta böter EU någonsin delat ut. Boten ligger på ca 25 miljarder och kommer efter att Google i sina sökresultat ha gynnat sin egen e-handelsplattform i förhållande till andra, något som bryter mot EU:s antitrustregler.

– Google har drivit riktig innovation som gjort skillnad i våra liv, det är en bra sak. Men Googles tjänst för prisjämförelse har inte bara handlat om att ha en bättre produkt än sina konkurrenter. Istället har man favoriserat den i jämförelse med andra, vilket bryter mot EU:s antitrustregler. Google har nekat sina konkurrenter chansen att tävla på liknande villkor. Och vad värre är har man lurat europeiska konsumenter, berättade EU-kommisionären Margrethe Vestager när hon offentliggjorde domen.

Google har nu 90 dagar på sig att upphöra med favoriseringen och förklara vilka förändringar men kommer att implementera. Lyckas man inte med det kommer man att bötläggas med ytterligare 120 miljoner om dagen.

Efter att böterna offentliggjorts sjönk Googles moderbolag Alphabets aktie med 1,5 procent på New York-börsen.

Google har berättat att man kommer överklaga domen.Dela sidan: