Dela sidan:

Under stor uppmärksamhet meddelade Stefan Löfven redan i vintras att han inte skulle vara på plats under politikerveckan i Visby. Statsministerns drag att i stället åka runt på en turné ute i landet har både hyllats och kallats för populistiskt. I hans ställe höll finansministern Magdalena Andersson tal i Almedalen. Statsministerns frånvaro hindrade inte det regeringsbärande partiet från att bli omskrivet under veckan. Tvärtom.

Sett till antalet omnämningar (2930) omskrevs Socialdemokraterna mer än Moderaterna och Liberalerna, som kom tvåa respektive trea på listan tillsammans. Det visar statistik från Makthavare och MyNewsFlashs omvärldsbevakare Almepressen. 

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) fick mycket publicitet både inför och under politikerveckan. Totalt omnämndes de 740 artiklar. Mest uppmärksamhet fick de i samband med att de under lördagen störde en miljöpartistisk pressträff.

–  En tendens som känns oroande är att en enda källa, TT, varje dag har stått för mer än 10 procent av artiklarna som skrivits i svensk press under Almedalsveckan. Det är en bekymrande utveckling i en demokrati som Sverige. Ett annat demokratiskt problem som vi kan utläsa av datan är hur svenska nazister får mer utrymme i svenska medier. Nordiska Motståndsrörelsen har under Almedalsveckan väckt mycket uppmärksamhet. Först med sin närvaro, sedan för att man har tagit sönder utställares tält och även ha stört de etablerade partierna vid presskonferenser och tal. Nordiska Motståndsrörelsen har nämnts mer än fyra gånger så många artiklar som Feministiskt initiativ och i nästan lika många medietexter som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, säger Gustav Ekberg vd för MyNewsFlash i pressmeddelande. 

Totalt antal artiklar om respektive parti i svensk press under Almedalsveckan 

Socialdemokraterna: 2930
Moderaterna: 1760
Liberalerna: 1072
Sverigedemokraterna: 1038
Miljöpartiet: 1028
Centerpartiet: 854
Vänsterpartiet: 767
Kristdemokraterna: 751
Feministiskt initiativ: 163


Dela sidan: